Bas Eickhout, Europarlementariër: “Ook na deze top blijft er een gat bestaan tussen de afspraak om onder de 1,5 graad te blijven en de beloftes die nu op tafel liggen. Of we dat gat kunnen dichten hangt volledig af van actie op korte termijn. Deze top heeft wel duidelijk gemaakt dat we niet nog eens vijf jaar kunnen wachten op nieuwe doelen, daarom wordt de druk opgevoerd om volgend jaar op de klimaattop in Egypte grote stappen te kunnen zetten.” 

Het is voor het eerst dat landen zich in de eindtekst van een klimaattop zo duidelijk uitspreken dat ze de opwarming willen beperken tot maximaal 1,5 graad. Landen worden daarom gevraagd hun 2030-doelen voor het eind van 2022 bij te stellen zodat ze in lijn zijn met het Parijsakkoord. Ook komt er een jaarlijkse beoordeling van de klimaatdoelen die besproken wordt op de toppen. Eickhout: “Landen kopen zichzelf een jaar extra tijd, maar dit lijkt het hoogst haalbare deze top. Positief is dat meer ambitie in de klimaatdoelen hiermee bovenaan de internationale politieke agenda staat de komende jaren. Zo moet er een dynamiek ontstaan waarin de doelen jaarlijks, in plaats van elke vijf jaar, worden aangescherpt. Zo zorgen we dat landen als Rusland, India en Australië volgend jaar al met nieuwe klimaatdoelen moeten komen.”

Dat de tekst op mitigatie, het voorkomen van klimaatverandering, niet ambitieuzer is, komt mede doordat de tekst op klimaatadaptatie-, -schade en -financiering zwak is. Eickhout: “Rijke landen hebben zich tot nog toe niet aan hun belofte gehouden om voldoende geld beschikbaar te stellen aan ontwikkelingslanden, die dat vervolgens als voorwaarde hebben gesteld voor hogere klimaatdoelen. Zo houdt men elkaar in een houdgreep. Er komt wel meer geld voor klimaatadaptatie, maar tot een concreet doel is niet besloten. Dat is voor veel ontwikkelingslanden een teleurstelling, terwijl juist deze klimaattop hét moment voor Europa had moeten zijn om het verloren vertrouwen te herstellen.”

GroenLinks is teleurgesteld over het deel van de tekst dat gaat over het uitfaseren van fossiele subsidies. Deze is zeer zwak en laat alle ruimte voor nieuwe investeringen in olie en gas. Eickhout: “Het is voor het eerst dat de conclusies van een klimaattop fossiele subsidies benoemen, maar met de huidige formulering heeft dit geen enkele consequentie. Bovendien gaat het hier alleen over kolen, terwijl we weten dat ook de olie- en gaswinning snel moet worden afgebouwd.”

Na jaren discussie, werd tijdens de klimaattop ook een akkoord gesloten over de spelregels van het Parijsakkoord: het zogenaamde ‘rulebook’. Eickhout: ”De technische uitwerking van het Parijsakkoord is complex, maar heeft grote consequenties. Zo zijn we tevreden met het feit dat tussendoelen na 2031 voortaan elke vijf jaar gesteld worden, wat de druk verder opvoert na 2030. De regels voor het verhandelen van uitstootrechten zijn echter zwak, zo kunnen een deel van de oude uitstootrechten meegeteld worden voor het behalen van de klimaatdoelen voor 2030.”