Gemengde gevoelens
Het zal niemand verbazen dat deze tekst met gemengde gevoelens werd ontvangen. India was dan ook het eerste grote ontwikkelingsland met een duidelijke reactie. Zij stellen hun nieuwe klimaatdoel nu voorwaardelijk aan toezeggingen op het gebied klimaatfinanciering. India zegt alleen al 1.000 miljard dollar nodig te hebben tegen 2030. Ook Zuid-Afrika was al meteen duidelijk dat zij, en meer Afrikaanse landen, dit volstrekt onvoldoende vinden. Ze hebben de beloofde klimaatfinanciering niet alleen hard nodig, maar de belofte is ook symbool gaan staan voor vertrouwen. Werken we wel echt gezamenlijk aan onze toekomst?
Herstel van vertrouwen
Vertrouwen herstel je niet in twee dagen, maar het is wel van belang daar een duidelijk begin mee te maken. Als we hier hier dit weekend weg willen lopen met een ambitieuze deal, dan ligt de sleutel in een verbond tussen Europa en Afrika. De VS wil ambitie op mitigatie, maar zal uit zichzelf niet voldoende doen op klimaatfinanciering. China verschuilt zich achter de boosheid die dit oproept bij ontwikkelingslanden en zal zo vergaande conclusies op mitigatie tegenhouden. Hoewel China en de VS in hun gezamenlijke verklaring zeggen meer te willen doen, zal geen van de twee deze stilstand doorbreken. Met het grote gevaar dat dit de eindstand is van deze klimaattop.
Alleen een toezegging van Europa voor meer klimaatfinanciering aan ontwikkelingslanden kan de boel op gang trekken, omdat het een belangrijk argument van China wegneemt om de ambitie op te schroeven. Nu zowel de VS als China zeggen nog dit decennium meer ambitie te willen, ontstaat er op deze klimaattop momentum. Als het Timmermans lukt om de 27 EU-landen op te lijnen, kan Europa hier de winnende binnen koppen. Vannacht volgen er nieuwe concept conclusies, daarna rest nog een lange dag om eruit te komen. Glasgow zou in ieder geval een prima stad zijn voor een vreugdevolle derde helft.