GroenLinks is tegen de ondertekening van CETA, het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada, ondanks een aanvullende verklaring die is toegevoegd. Vandaag voerde de Tweede Kamer het laatste debat met minister Ploumen van Buitenlandse Handel, voordat zij en haar Europese collega’s beslissen om het verdrag te ondertekenen. 

Volgens GroenLinks is het verdrag eenzijdig gericht op voordelen voor investeerders en multinationals. Zo wordt er een apart claimtribunaal opgericht, ICS, buiten de bestaande rechtssystemen om. Daar kunnen investeerders compensatie eisen als ze denken dat besluiten van overheden nadelig voor hen uitpakken. Een akkoord met Canada zou juist gericht moeten zijn op het verhogen van milieustandaarden, het verbeteren van arbeidsomstandigheden en het tegengaan van klimaatverandering.

Verschillende maatschappelijke organisaties in Europa en Canada, waaronder MilieuDefensie, Greenpeace en de FNV hebben kritiek geuit. Om aan de bezwaren tegemoet te komen, hebben de onderhandelaars een “interpretatieve verklaring” toegevoegd. Maar de verdragstekst blijft precies hetzelfde.

Rik Grashoff: “De minister peobeert  ons in slaap te sussen, maar in de kern verandert er niets. Daarom blijven we tegen CETA. GroenLinks wil inzetten op duurzame handel. Het doel zou een veiligere en schonere economie moeten zijn, niet slechts het vergroten van de winst.”

Ook zonder dat de Tweede en Eerste Kamer het verdrag hebben goedgekeurd, kan het al in werking treden. Bijna het hele verdrag treed namelijk al voorlopig in werking in afwachting van de ratificatie van alle landen in de EU. GroenLinks heeft zich al eerder tegen voorlopige inwerkingtreding verzet, juist omdat het nog onzeker is of alle landen het gaan goedkeuren.

Eerdere berichten over CETA:

Wie kan CETA nog tegenhouden?

GroenLinks wil geen voorlopige inwerkingtreding multinationalverdrag CETA

Vijf vragen over CETA