De Spaanse autoriteiten hebben het Europees Parlement verzocht om de immuniteit op te heffen. GroenLinks is tegen het opheffen van de immuniteit van deze drie Europarlementariërs.

GroenLinks heeft onvoldoende vertrouwen dat de drie Europarlementariërs in hun eigen land kunnen rekenen op een eerlijk proces. Een hof in België oordeelde onlangs dat in deze kwestie in Spanje het ‘recht op een oordeel van onafhankelijke rechter’ in de bevoegde rechtbank niet gegarandeerd is.

GroenLinks verdedigt daarom de immuniteit van de drie Europarlementariërs en het recht om hun functie als gekozen volksvertegenwoordigers uit te kunnen oefenen.

Het conflict over de status van Catalonië is een politiek conflict dat met politieke middelen moet worden opgelost, in plaats van met een strafrechtelijk proces. GroenLinks steunt daarom de dialoogtafel die is ingesteld om tot een oplossing te komen tussen de Catalaanse en Spaanse regering. Verder vraagt GroenLinks de Spaanse autoriteiten om zich in te spannen voor de vrijlating van de politieke leiders en sociale activisten die vastzitten in verband met het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum.