Het is een bijna bovenmenselijke taak die onze minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge tijdens de coronacrisis heeft. Eerst de coronastrategie, toen ook de teststrategie, en nu de vaccinatiestrategie. We staan onderaan de lijst van Europese landen qua vaccinaties. Er is veel ontevredenheid en onduidelijkheid over de ICT-systemen. En we hebben nog steeds geen solide strategie voor het indammen van de verspreiding.

Een crisis vraagt om goede samenwerking

Het effectief aanpakken van een crisis vraagt om goede samenwerking tussen de top en de uitvoerende instanties zoals de huisartsen, GGD’s en vaccin-producenten. En dat is precies waar nu de fouten worden gemaakt: de intentie van het beleid komt te vaak niet overeen met de logistieke praktijk. Er worden fouten gemaakt in het ICT-systeem, er worden vaccins weggegooid en afgelopen week was het niet eens duidelijk hoeveel prikken er nou daadwerkelijk zijn gezet.

Onafhankelijk regeringscommissaris voor vaccinatiestrategie

De minister heeft hulp nodig van iemand die deze verbinding tussen de bestuurlijke ideeën en de praktijk kan maken. GroenLinks wil daarom een regeringscommissaris instellen voor de vaccinatiestrategie. Iemand die boven de partijen staat en zich de komende maanden volledig kan concentreren op de vaccinatiestrategie. Iemand die na de verkiezingen gewoon blijft zitten zodat we niet ineens met een nieuwe minister moeten beginnen. Zo lopen we niet telkens achter de feiten aan.

Een grote les uit de aanpak van de Mexicaanse griep was dat het effectief aanpakken van een crisis om goede coördinatie tussen een ambtelijke top en uitvoerende instanties vraagt. In de huidige aanpak worden er te veel fouten gemaakt. Er zit een groot verschil tussen het maken van beleid en het uitvoeren van een logistieke operatie. Laten we de juiste mensen in huis halen, het is tijd voor een regeringscommissaris voor vaccineren.

Niet de eerste commissaris

Een vaccinatiecommissaris zou niet de eerste regeringscommissaris van Nederland zijn. Zo hebben wij bijvoorbeeld al een deltacommissaris. Dit is een onafhankelijke regeringscommissaris voor het nationaal Deltaprogramma. Deze commissaris is niet verbonden aan een politieke partij, houdt zich niet bezig met verkiezingen en focust zich alleen op het zo goed mogelijk uitvoeren van het Deltaprogramma. In het verlengde hiervan zien wij een mogelijkheid voor een vaccinatie commissaris. Iemand die naast de minister van VWS staat maar zich geen zorgen hoeft te maken over de verkiezingen van 17 maart, iemand met slagkracht en met verstand van het uitvoeren van een grote logistieke operatie.