Meer dan 400 reacties binnen een paar uur. Ze stroomden massaal binnen naar aanleiding van de vraag die Jesse Klaver gister stelde aan zijn volgers op Instagram: kunnen jullie nog rondkomen nu de energieprijzen stijgen, de huurprijzen hoger en de boodschappen duurder worden?

Het antwoord is duidelijk: nee, het gaat zo niet. Ook niet met een salaris waar je vroeger wel gewoon van rond kon komen. Alles is nu anders, zeggen mensen in hun reactie. Hun huurhuis is niet goed geïsoleerd, energieprijzen zijn verdriedubbeld en de kilometers die zij moeten rijden voor werk worden onbetaalbaar. Zij weten niet hoe ze financieel het einde van de maand moeten redden en de slapeloze nachten stapelen zich op.

    De accijnsverlaging die het kabinet voorstelt om het verlies aan koopkracht te ‘dempen’, komt voornamelijk ten goede aan mensen met een goed inkomen. Er moet meer worden gedaan om juist mensen met lage - en middeninkomens te steunen. De eenmalige energietoelage van 800,- euro is daarvoor niet toereikend.

    Gericht kijken wie welke steun nodig heeft

    GroenLinks vindt dat het kabinet nog veel gerichter moet kijken naar wie welke steun nodig heeft. Het kan namelijk niet zo zijn dat huishoudens die in de lage inkomensgroep vallen, het minst worden ontlast.

    Jesse Klaver: “Als je een baan hebt, maar je verdient het minste van iedereen in Nederland, dan heb je nu enorme geldzorgen. Dat is waar het om gaat. Dit kabinet doet te weinig om mensen die de prijsstijgingen er gewoon niet bij kunnen hebben te helpen. Ik vind dat dit aanpassing behoeft.”

    GroenLinks wil:

    1. De energieprijzen tijdelijk bevriezen, om rust te creëren en mensen met een flexibel contract duidelijkheid te geven
    2. Volop inzetten op verduurzaming en energiebesparing voor huishoudens met een nationaal actieplan
    3. Extra compensatie voor lage inkomens via de zorgtoeslag
    4. Sneller invoeren van verhoging van het minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen
    5. Met nog meer urgentie huizen verduurzamen, door woningbouwcorporaties en huisbazen te verplichten dit te regelen voor hun huurders
    6. Bedrijven die enorm profiteren van deze crisis extra te laten betalen