Niet wachten op Juncker met transparantie van belastingafdracht multinationals

De Europese Groenen willen vaart maken met de aanpak van belastingontwijking. Na het Luxleaks-schandaal kondigde de Europese Commissie nieuwe voorstellen aan, maar die zijn deels al te realiseren door wetgeving die nu al voorligt aan te passen. De Groenen dienen voorstellen in die multinationals verplichten tot meer openheid over hun belastingafdrachten per land en over de speciale tax rulings die ze met belastingdiensten hebben afgesproken.

“Ik wil niet op Juncker wachten voordat belastingontwijking wordt aangepakt”, reageer Europarlementariër Bas Eickhout. “Het probleem staat al jaren hoog op de Europese en internationale agenda, maar de wetgeving verandert te traag. Als de politieke wil er is, kunnen we meer transparantie over belastingafdrachten en -afspraken van multinationals snel regelen.”

Dankzij voorstellen van de Groenen zijn banken sinds het begin van dit jaar al verplicht om openheid te geven over hun belastingafdrachten. GroenLinks wil dit nu verplicht stellen voor alle grote bedrijven. Ook wil GroenLinks dat het publiek meer inzicht krijgt in de tax rulings die belastingdiensten afgeven aan multinationals.

Eickhout: “De ophef over belastingontwijking door bedrijven als Starbucks, Apple en Amazon is nuttig. Mensen hebben het recht om te weten of bedrijven zich netjes gedragen voordat ze er klant worden. Verplichte transparantie werkt disciplinerend voor multinationals.”

Bijzondere parlementscommissie Belastingontwijking

Donderdagmiddag stemt het Europees Parlement over de opzet van een bijzondere parlementscommissie die de verantwoordelijkheden van EU-landen en de Europese Commissie voor de aanpak van belastingontwijking in kaart gaat brengen. GroenLinks hoopt dat deze commissie verder druk kan zetten op lidstaten om nationale en Europese wetgeving verder aan te passen zodat multinationals een eerlijke bijdrage gaan leveren aan de schatkisten.