Deze week debatteert de Tweede Kamer over het nieuwe Belastingplan. Daarin stelt het demissionair kabinet voor om belastingontwijking van grote bedrijven tegen te gaan. Volgens GroenLinks zet de demissionaire regering hiermee goede stappen, maar gaat ze niet ver genoeg.

"Als het echt menens is, moeten we gaan voor de beste wet die we kunnen maken samen", vertelt Tweede Kamerlid Senna Maatoug hierover op Radio1

Gaten dichten
“Het plan van de demissonaire staatssecretaris sluit fiscale sluiproutes slechts beperkt af. Er is meer nodig om de gaten te dichten waar multinationals in Nederland gebruik van maken. Als we nu niet ingrijpen als politiek, dan is het ook onze schuld dat multinationals hier gebruik maken van allerlei mismatches en constructies. Nu de formatie op zich laat wachten is de Kamer missionair. Wij kunnen dus bepalen dat meer nodig is. Laten we dat dan ook gaan doen”, zegt Maatoug.

Nederland is een gewild investeringsland voor multinationals, vanwege de vele gunstige fiscale regelingen. Zo is het is nog altijd mogelijk om via Nederland geld door te sluizen naar landen met extreem lage belastingtarieven. Crocs en Uber bijvoorbeeld vonden de afgelopen jaren een nieuwe weg om via Nederland belasting te ontwijken.

Multinationals moeten belasting betalen, net als iedereen
Maatoug: “De vraag aan andere politieke partijen is: blijven we toestaan dat bedrijven belasting ontwijken, of roepen we het een halt toe? Als andere partijen nu niet voor deze amendementen stemmen dan houden grote bedrijven deze mogelijkheden. Het is oneerlijk ten opzichte van iedereen die wel gewoon belasting betaalt voor het publieke belang.”

Het pakket belastingontwijking:

1. Belasting eisen van buitenlandse vastgoedbeleggers: De bepaling die het mogelijk maakt dat Nederland niet heft, is per 1 januari 2001 ingelobbyed door de beleggingsfondsen. Wij willen hier een einde aan maken. Buitenlandse beleggers moeten hier gewoon belasting betalen over het rendement op Nederlands beleggingsvastgoed. 

2. Stop het opknippen: Bedrijven kunnen zich nu oneindig opknippen om nog meer belastingcadeautjes te ontvangen. Wij gaan dat beperken naar één keer. 

3. Beloon multinationals niet voor slecht gedrag uit het verleden: In het huidige wetsvoorstel kunnen multinationals nog tientallen jaren gebruik maken van constructies die in het verleden zijn bedacht. Met ons amendement zorgen we ervoor dat dit overgangsrecht wordt ingeperkt, zodat multinationals wél belasting moeten gaan betalen vanaf volgend jaar. 

Het pakket zou de schatkist jaarlijks een miljard euro euro opleveren. 

De stemming over deze voorstellen is gepland op donderdag 11 november a.s.