De Europese Commissie onderhandelt achter gesloten deuren met de VS over TTIP

Transportcommissie Europees Parlement tegen investeringsarbitrage ISDS

Een krappe meerderheid in de transportcommissie ziet de investeringsarbitrage tussen staten en investeerders (ISDS) in vrijhandels TTIP niet zitten. Dat bleek uit een commissiestemming op donderdag. Momenteel nemen verschillende parlementscommissies hun standpunten in over TTIP voor een initiatiefrapport van het Europees Parlement. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout onderhandelde namens de Europese Groenen mee over de tekst. Hij is optimistisch over de meerderheid die zich in het Europees Parlement lijkt af te tekenen tegen ISDS.

“Deze stemming van de transportcommissie laat zien dat er in het Europees Parlement grote scepsis bestaat over deze bedreiging voor onze democratie en rechtsstaat”, reageert Eickhout. “Eurocommissaris Cecilia Malmström en ook de Nederlandse minister Liliane Ploumen proberen ISDS nog te redden door het anders te noemen met een beetje meer transparantie en een beetje meer  onpartijdigheid, maar het principe van ISDS is onwenselijk en overbodig. Daarom moet het helemaal worden afgewezen.”

De Europese Groenen zetten zich er voor in dat ook het gehele Europees Parlement zich duidelijk uitspreekt tegen ISDS en TTIP. Lees meer over het proces in het artikel Europees Parlement neemt met initiatiefrapport standpunt in over TTIP.