Al in de aanloop naar de top was het duidelijk dat dit de top moest worden waarop de wereld eindelijk zou erkennen dat er een einde moet komen aan fossiele brandstoffen. Eickhout: “Op een internationale top als deze moet iedereen instemmen, van Saudi-Arabië tot Europa. Daarom was een scherpe uitfasering voor de gehele wereldeconomie onmogelijk in de tekst te krijgen. De uiteindelijke tekst is dus een compromis, maar wel een goed compromis. We beginnen bij de energiesector en er wordt ruimte gelaten voor verschillende snelheden. Tot nog toe was het onmogelijk om überhaupt over fossiel zwart op wit te krijgen in de eindteksten, dit is dus een gigantische stap voorwaarts."

De tekst over fossiel is onderdeel van een veel langere tekst die richting geeft aan een volgende ronde klimaatdoelen. Eickhout: “Voor het eerst worden er concrete doelen geformuleerd voor de wereld, zoals het verdriedubbelen van duurzame energie en verdubbelen van energie-efficiëntie. Uiteindelijk is het echter cruciaal dat landen dit vertalen in nieuwe nationale ambities, zodat ze daaraan gehouden kunnen worden. Deze oproep had ik echter nog wel iets scherper willen zien.”

Nu de COP28 is afgelopen, schrijft de Europese klimaatwet voor dat de Europese Commissie komend jaar klimaatdoel voor 2040 presenteert. Als eerste stap worden er in februari opties voor dit doel gepresenteerd. Eickhout: “Nu de wereld zich hier, onder leiding van Europa, heeft gecommitteerd aan het einde van fossiel in de energiesector, moet dit een belangrijk onderdeel zijn van het klimaatdoel van 2040. Europa kan niet meer om de hete brij heen draaien, ook wij hebben nu de plicht een eind te maken aan fossiel.”

Nu de klimaattop op zijn einde is zullen de afspraken dit jaar verder worden uitonderhandeld in werkgroepen, waarna Azerbaijan aan de beurt is om COP29 te organiseren in Bakoe.