De mensenrechtensituatie in China is schrijnend. De Oeigoeren, een Moslimminderheid in China, worden systematisch opgesloten in zogenaamde ‘heropvoedingskampen’, tot grote zorgen van mensenrechtenorganisaties en andere landen in de wereld.

Dit is niet het enige voorbeeld van mensenschendingen in China. Zo werden protesten in Hong Kong in 2019 en 2020 met geweld neergeslagen, en gebruikt de Chinese overheid allerlei middelen om haar burgers constant in de gaten te houden.

In februari 2022 worden de Olympische Winterspelen gehouden in Beijing. Door de recente ontwikkelingen in het land, hebben onder andere Amerika, Nieuw-Zeeland, Australië, de UK, Litouwen en nu ook Canada besloten om geen overheidsdelegaties naar de Spelen sturen. Deze diplomatieke boycot geeft een sterk signaal aan China dat deze mensenrechtenschendingen niet geaccepteerd worden.

Nadat belangrijke bondgenoten en zelfs een kleine EU lidstaat dit bekend hadden gemaakt, deed Tom van der Lee, Tweede Kamerlid van GroenLinks, een oproep in de Tweede Kamer om Nederland hetzelfde te laten doen. Het is namelijk niet wenselijk om een overheidsdelegatie te sturen naar een land dat fundamentele mensenrechten in de wind slaat.

Onaanvaardbaar

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Ben Knapen heeft tot nu toe geen toezeggingen gedaan over het thuislaten van Nederlandse diplomaten tijdens de Olympische Winterspelen, omdat hij stelde dat het belangrijk was om dit eerst in een Europese context te bespreken.

GroenLinks vindt dit onaanvaardbaar. Nederland zou niet verder moeten wachten tot andere lidstaten deze keuze maken, maar moet het voortouw hierin nemen en geen diplomaten naar Beijing sturen.