Al jaren heeft Nederland te maken met een jaarwisseling vol ongeregeldheden. Vuurwerk speelt daarin een belangrijke rol. Omstanders die gewond raken, politie en ambulancepersoneel dat bekogeld wordt. In de jaarwisseling van 2019-2020 meldden zich maar liefst 1300 mensen met vuurwerkletsel bij de eerste hulp. Het jaar daarop, toen vanwege corona een tijdelijk vuurwerkverbod gold, lag dat aantal 70% lager. Ook voor de luchtkwaliteit en het welzijn van dieren heeft de grote hoeveelheid vuurwerk die wordt afgestoken grote gevolgen.

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver: “Twee jaar geleden liep ik tijdens oud en nieuw mee met de politie in Den Haag en zag ik hoe delen van de stad haast in een oorlogsgebied leken te veranderen. Laten we zorgen dat oud en nieuw weer voor iedereen een feestelijk moment wordt: Met een glas champagne om 12 uur, professionele vuurwerkshows en de beste wensen voor de mensen die we lief hebben. Maar zonder hulpverleners die aangevallen worden en eerstehulpposten die overstromen met vuurwerkslachtoffers.”
 
PvdD-fractievoorzitter Esther Ouwehand: “Oud en Nieuw is allang geen feestelijk begin van een nieuw jaar meer, maar een aaneenschakeling van gevaarlijke incidenten die leiden tot veel gewonden, materiële schade, overlast en geweld tegen hulpverleners. Experts zoals oogartsen, milieuspecialisten, dierenwelzijnsorganisaties, brandweer, politie en justitie zijn ervan overtuigd dat het afsteken van vuurwerk op straat onverantwoord is. Ook een meerderheid van de Nederlanders wil van consumentenvuurwerk af. Als het ooit tijd was voor de klap op de vuurpijl is het nu. Laten we zorgen dat Oud en Nieuw weer een feest wordt voor iedereen.”
 
Twee jaar geleden kondigden Klaver en Ouwehand aan te gaan werken aan een initiatiefwet voor een vuurwerkverbod. Die initiatiefwet is nu aangepast naar aanleiding van advies van de Raad van State.

Zo zijn de uitzonderingen op het verbod voor bepaalde soorten F2-vuurwerk uit de wetstekst gehaald. Dit maakt de wet beter handhaafbaar en uitvoerbaar. Enkel vuurwerk in de categorie F1, zoals sterretjes, is dan nog toegestaan. Daarnaast is duidelijker geformuleerd dat met het verdwijnen van particulier vuurwerk er een belangrijkere rol komt voor gemeenten om centrale evenementen te organiseren rond de jaarwisseling, bijvoorbeeld met professionele vuurwerkshows of innovatieve spektakelshows. Tot slot is op advies van de Raad van State het vuurwerkverbod nu vastgelegd in de wet economische delicten, in plaats van in het wetboek van strafrecht. Dit ligt gelet op de uniformiteit van het sanctiestelsel meer voor de hand.

De wet is nu klaar voor behandeling door de Tweede Kamer. De komende maand hebben maatschappelijke organisaties en anderen nog de mogelijkheid te reageren op de wetstekst en suggesties te doen. Daarna willen de initiatiefnemers de wet snel behandelen zodat het permanent vuurwerkverbod bij de volgende jaarwisseling een feit kan zijn.

Of de wet een Kamermeerderheid gaat halen is nog spannend. In het regeerakkoord is niets opgenomen over een vuurwerkverbod. Een motie van BBB om de komende jaren geen vuurwerkverbod uit te vaardigen, tenzij sprake is van een noodsituatie, werd eind december door een grote meerderheid van de Tweede Kamer verworpen.

Afbeelding van 2 mensen bij het GroenLinks congres in 2019

word lid

Enthousiast over onze plannen?

Word net als 33.000 anderen lid van GroenLinks! Als lid beslis je mee over onze koers en steun je groene en linkse politiek. Lid worden kan al vanaf 2 euro per maand!

Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Ik ontvang graag e-mail updates van:
Ben je 27 jaar of jonger?
Contributie

Gemiddeld betalen GroenLinksers € 85 contributie per jaar. De hoogte van de contributie bepaal je zelf, wel geldt er een minimum van € 24 per jaar. Je kunt de hoogte van je contributie baseren op de hoogte van je inkomen.

Let er op dat het door jou gekozen bedrag klopt bij de opgegeven frequentie!

Betaalwijze