Vorige week namen de EU-landen hun positie al in op de Natuurherstelwet. Dit werd een afgezwakte versie van het wetsvoorstel dat vorig jaar door de Europese Commissie werd voorgesteld. Zo werden de doelen in de wet zachter gemaakt en werd het veelbesproken verslechteringsverbod verzwakt van een resultaatverplichting naar een inspanningsverplichting. “Na een ongekend agressieve campagne van de christendemocraten in het Europarlement, stemden veel christendemocratische regeringsleiders alsnog voor de wet. Dit geeft veel hoop voor een meerderheid voor de stemming in juli: omdat dan iedere Europarlementariër moet stemmen, kunnen de christendemocraten geen voorstanders van de wet uit de banken halen en vervangen door tegenstanders.”

Het gaat al jaren zeer slecht met de natuur in Europa, ondanks bestaande Europese en nationale wetgeving. De Natuurherstelwet moet naast bescherming, lidstaten verplichten om actief aan de slag te gaan met herstel van natuurgebieden in slechte staat. Daarvoor worden tienjaarlijkse doelen gesteld. Eickhout: “Deze wet is cruciaal om de natuur in Europa, die in deplorabele staat is, de komende jaren te verbeteren. Bedrijven, burgers en wetenschappers zeggen allemaal dat dit nodig is, maar overheden laten het na. Na vrijwillige afspraken, ontkomen we nu niet aan harde actie.”

In de Milieucomissie lag, na een campagne van halve waarheden en angstzaaierij, een compromis op tafel die het voorstel van de Europese Commissie al flink afzwakte. Dat compromis haalde het dus net niet. Het voltallige parlement stemt nu over de wet in juli. Net als vandaag belooft die stemming zeer spannend te worden. Er moet nog volop onderhandeld worden om meer steun te vergaren voor de wet.