Een belangrijke discussie voor de klimaattop is het uitfaseren van fossiele brandstoffen. Iets dat veel olie- en gaslanden tot nog toe hebben geblokkeerd op voorgaande toppen. Zij willen de discussie over uitstoot en fossiel uit elkaar houden. Eickhout: “Je ziet dat ook in Europa veel ministers nog onvoldoende zijn doordrongen van de harde waarheid: we moeten af van fossiele brandstoffen. Ja, dat wordt erkend, maar vervolgens worden geitenpaadjes open gehouden. Dit is niet het ondubbelzinnige signaal wat Europa zou moeten geven in Dubai.”

De top in Dubai zal echter voor een groot deel gaan over de opzet van een klimaatschadefonds voor arme landen. Eickhout: "Vooralsnog lijkt er niks baanbrekends op tafel te liggen en spreken ministers over meer financiering, maar houden daarbij alle opties open. Vandaag kunnen de ministers van financiën daar nog concreet geld voor op tafel leggen.”

Het Europees Parlement komt in november met haar inzet voor de klimaattop. Tijdens de klimaattop controleert de delegatie van het Europarlement het werk van de Commissie. Eickhout maakt deel uit van deze delegatie.