De Europese Groenen willen een aanzienlijk aantal Nederlandse politici en in Nederland gevestigde bedrijven horen in de speciale parlementscommissie die onderzoek doet naar belastingontwijking. Philippe Lamberts, fractievoorzitter van de Groenen in het Europees Parlement presenteerde donderdag zijn plan van aanpak voor deze bijzondere commissie die aanstaande maandag voor het eerst bijeenkomt.

“Het is evident dat deze commissie naar Nederland moet kijken. Samen met Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk is Nederland kampioen in belastingvoordeel voor multinationals”, aldus Lamberts.

Oud-ministers als Wouter Bos en Gerrit Zalm staan op Lamberts' wensenlijst, net als oud-eurocommissarissen Neelie Kroes en Frits Bolkenstein die volgens Lamberts belastingvoordelen voor multinationals als illegale staatssteun hadden moeten aanmerken. Ook Jeroen Dijsselbloem zou moeten verschijnen, vindt Lamberts: “Dijsselbloem moet als voorzitter van de eurogroep de stabiliteit van de munt bewaken. Tax rulings, de specifieke belastingafspraken, ondermijnen die, dus Dijsselbloem is tegelijk de havenmeester van een belastingparadijs.”

Naast politici willen de Europese Groenen ook vertegenwoordigers van bedrijven oproepen, wederom een aantal met een Nederlands hoofdkantoor. Hieronder zijn ook bedrijven 'van Portugese afkomst'. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout wijst erop dat veel Portugese bedrijven in Nederland gevestigd zijn terwijl de EU in ruil voor Europese noodsteun bezuinigingen in Portugal afdwong. “Ik wil weten welke belastingvoordelen zij kregen van Nederland, want daarmee beroven ze de Portugese staat beroofd van inkomsten”, stelt Eickhout.

Of de wensenlijst van de Groenen gesteund wordt, hangt af van de medewerking van de grote fracties in het Europees Parlement. Vooralsnog heeft commissievoorzitter Alain Lamassoure laten weten dat hij het mandaat slechts minimaal wil uitvoeren. Eickhout: “Ik roep mijn Nederlandse collega's die in de commissie zitten op voor volledige openheid van zaken te gaan en niet mee te gaan met Lamassoure die nauwelijks iemand voor de commissie wil uitnodigen.”