Europarlementariër Tineke Strik onderhandelde namens de Groenen over de onderzoekscommissie en zal hierin plaatsnemen. Strik: “Het Europees Parlement laat met deze stap zien dat Frontex niet zomaar wegkomt met grove mensenrechtenschendingen. Met dit onderzoek willen we de onderste steen boven krijgen en de betrokkenen bij verantwoordelijk houden. Alleen zo kan Frontex in de toekomst weer geloofwaardig opereren.”
Alle politieke groepen zullen plaatsnemen in de onderzoekscommissie en hoorzittingen organiseren waarin zij onder andere Frontex, de Europese Commissie, journalisten en lidstaten zullen ondervragen over de gerapporteerde mensenrechtenschendingen. Het onderzoek zal binnen 4 maanden moeten leiden tot een rapport met conclusies en aanbevelingen over het functioneren van Frontex. Deze aanbevelingen zullen de basis vormen voor een politieke resolutie, waarover door het Europees Parlement zal worden gestemd.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een nieuwe permanente werkgroep, die voortaan democratische controle zal uitoefenen op het agentschap. Strik: “Het uitbreiden van de taken van Frontex de afgelopen jaren, betekent ook dat er beter toezicht moet worden ingesteld. Door betere democratische controle te organiseren willen we de transparantie rondom het handelen van Frontex vergroten en misstanden in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen.”