Wij willen:
- Het gebruik van single use plastic terugdringen;
- Meer recyclen;
- Statiegeld verder uitbreiden naar alle drankverpakkingen, zoals blikjes en glazen wijnflessen.
De plastic soep blijkt nog groter te zijn dan gedacht: nieuw onderzoek wijst uit dat er tot wel 21 miljoen ton aan microplastics in de Atlantische oceaan drijft. Dit heeft effect op ons klimaat. Niet alleen sterven hierdoor jaarlijks miljoenen vogels en zeedieren, maar microplastics komen ook op grote schaal in ons lichaam terecht: via ons bord, via de lucht en via de producten die we consumeren. Hoewel er nog volop onderzoek wordt verricht naar ernst van de gezondheidseffecten, lijken microplastics effecten te hebben op ons immuunsysteem.
Het gebruik van single use plastic items terugdringen
Ongeveer de helft van het plastic zwerfafval dat op zee gevonden wordt bestaat uit single use plastic (SUP) items: producten die zijn ontworpen om slechts één of enkele malen te gebruiken. Daarom is het goed dat de EU het initiatief voor de SUP-richtlijn heeft genomen. Zo moeten lidstaten vanaf 2021 onder meer zorgen voor minder gebruik van meeneemverpakkingen, komt er een verbod op bepaalde wegwerpproducten (zoals wattenstaafjes en wegwerpborden- en bestek), moeten doppen en deksels vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen en worden producenten verantwoordelijk voor het afval van een aantal van hun producten.
Dit kan én moet ambitieuzer
In te veel van onze dagelijkse producten zit plastic. GroenLinks wil het gebruik van plastic aanpakken bij de bron. Producenten worden verantwoordelijk voor het afval van hun producten en we willen strengere regelgeving. De geplande Nederlandse implementatie van de SUP-richtlijn, is verre van ambitieus. Wij willen deze uitbreiden met een verbod op de volgende producten:
- Vochtige doekjes die plastic bevatten
- Primaire plastic verpakkingen van individueel verpakte items
- Plastic verpakkingen om vers fruit en groenten in supermarkten en winkels
- Pouches/knijpzakjes
- Plastic confetti
- Plastic theezakjes
- Plastic lollystokjes
- Plastic ringen voor sixpacks van drankverpakkingen
- Plastic folie rondom sigaretten- en sigarendoosjes
- Vuurwerk dat plastic bevat
- Plastic kunstsneeuw
- Plastic microbeads
Circulaire economie
GroenLinks wil een circulaire economie. In een circulaire economie worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt waardoor er geen afval ontstaat. Het verbod op bovenstaande producten draagt hier aan bij, daarnaast dienen er veel meer producten gerecycled te worden. Het is goed dat er statiegeld op kleine flesjes wordt ingevoerd vanaf volgend jaar. Wij willen dit verder uitbreiden naar alle drankverpakkingen, zoals blikjes en glazen wijnflessen.