Dat zegt GroenLinks-Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet in het actieplan ‘Naar een pandemie-bestendige zorg’ dat GroenLinks vandaag publiceert. Het plan is opgesteld samen met zorgbestuurders en zorgverleners uit ziekenhuizen en zorginstellingen. Met het plan wil Ellemeet bijdragen aan de langetermijnstrategie voor de zorg die het kabinet deze week presenteert.
Volgens Ellemeet is het hoog tijd dat Nederland de inzichten van de corona-pandemie doorvertaalt naar een toekomstbestendig plan dat voorkomt dat we van lockdown naar lockdown gaan.
“Langzaam daalt het besef in dat we misschien wel kunnen leven met dit virus. Maar we kunnen niet overgaan tot de orde van de dag. Want niet alleen de intensive care, ook de rest van de zorg, van de wijkverpleging tot het verpleeghuis, liep vast in deze crisis. Om te voorkomen dat we van lockdown naar lockdown gaan, moeten ontelbare zaken beter geregeld worden”, zegt Corinne Ellemeet.
De belangrijkste onderdelen om aan te pakken:
1. Zorgverleners centraal:
Geef niet alleen artsen , maar ook andere zorgverleners verdienen zeggenschap en de positie binnen zorginstellingen die ze verdienen. Als professionals zijn zij in staat om te improviseren in een crisis. Om bijvoorbeeld een mobiel pandemie-team op te zetten in wijken, of een samenwerking op te zetten tussen verpleegafdelingen. Dat vereist ruimte, minder administratieve verantwoording en crisisfinanciering. En natuurlijk geef zorgverleners een fatsoenlijk salaris.
2. Inzet op preventie:
Preventie is al jarenlang het ondergeschoven kindje en verdient meer investering. Op die manier kun je mensen met een laag inkomen en vaak een zwakkere gezondheid gezonder laten leven. Dat vraagt een verandering in de manier waarop we de zorg financieren. Productie moet niet centraal staan maar preventie. Zo krijgen zorgverleners ruimte om oog te hebben voor gezondheid, in plaats van voor ziekte.
3. Crisiszorg slimmer organiseren:
Efficiëntie is nu het uitgangspunt, waardoor er nauwelijks zorgbuffers zijn. Door meerjarige zekerheid te geven over crisisbudget is het niet langer financieel nadelig om je als zorginstelling in te zetten in een crisis. Ook vraagt een pandemie om slimme samenwerking, zodat je crisiszorg kunt concentreren in enkele ziekenhuizen. En zorgzorginstellingen die het lukt bedden vrij te maken voor crisiszorg, deze ook daadwerkelijk gevuld krijgen. Hiervoor is regisseur nodig die vanuit het belang van goede zorg overzicht houdt per regio.
Het plan kwam tot stand dankzij de medewerking van Sanne Boshuizen, Ellen Maat, Ingrid Kroon, Niels Honig, Hugo Touw, Maurice van den Bosch, Mariëlle van Dijk en Karin Schuldink.