Als de nieuwe wetgeving van kracht wordt moeten Europese bedrijven kunnen bewijzen dat hun productieketens geen ontbossing in de hand werken. Gebeurt dat wel, dan zijn bedrijven verplicht hiertegen op te treden. Voor een aantal sectoren heeft dit grote gevolgen: in de wet zijn grote veroorzakers van ontbossing opgenomen zoals soja, koffie, cacao, vlees en palmolie. Eickhout: “Wij willen echter ook dat andere producten, zoals maïs en rubber, worden opgenomen. Ook zou de wetgeving niet alleen moeten gaan over ontbossing in ‘bos-ecosystemen’, maar het zou ook ontbossing moeten bestrijden in gebieden als savannes en moerassen, want nu ontstaat het risico dat het probleem zich deels verplaatst.”

Ondanks druk vanuit het Europees Parlement heeft de Europese Commissie besloten de wetgeving niet toe te passen op de financiële sector en investeerders. Eickhout is van mening dat de wetgeving sterker zou zijn als deze niet alleen gericht is op consumptie, maar ook op de investeringen die ontbossing veroorzaken: “Terwijl de miljarden aan Europese investeringen zorgen voor projecten die elke dag weer ontbossing veroorzaken, richt de Commissie zich uitsluitend op bedrijven die importeren naar Europa. Een groot deel van de oorzaak blijft dus onaangeroerd.” 

De wet tegen ontbossing gaat nu het parlementaire proces in, volgend jaar volgen de onderhandelingen volgen tussen het Europees Parlement en de EU-landen. Deze wet is een van de eerste concrete initiatieven die voortkomt uit de Europese biodiversiteitsstrategie. De komende maanden volgen meer voorstellen met een focus op de Europese biodiversiteit, zoals doelen voor het herstellen van ecosystemen.