Europarlementariër Tineke Strik: “Het inperken van LHBTI-rechten is een directe aanval op de kernwaarden van de EU. Het is bemoedigend dat de Commissie het Hongaarse coronaherstelplan nog niet goedkeurt. Maar de Commissie mag nu niet langer dralen om via de Europese rechter af te dwingen dat EU-subsidies worden bevroren zolang de jarenlange afbraak van de Hongaarse rechtsstaat niet wordt teruggedraaid. Bovendien moeten de EU-landen hun verontwaardiging nu ook omzetten in stappen om Orbán te dwingen de rechtsstaat te herstellen.”

In een resolutie die morgen, op 8 juli, naar alle waarschijnlijkheid wordt aangenomen veroordeelt het Europees Parlement de nieuwe Hongaarse anti-LHBTI-propagandawet scherp. Het Parlement roept de Europese Commissie op om snel juridische stappen te ondernemen. Daarnaast dringt het Europarlement er ook bij de EU-landen op aan om Hongarije voor het Europees Hof te dagen, mocht de Commissie dit nalaten.

Europarlementariër Kim van Sparrentak: “Wet na wet is premier Orbán bezig met het afpakken en ondermijnen van de rechten van de LHBTI-gemeenschap. Het Europees Parlement laat vandaag wederom zien dat het pal voor de rechten van LHBTI’ers staat. Ook de Commissie zegt deze fundamentele rechten te willen verdedigen, maar moet dit nu ook met concrete juridische stappen bewijzen. Dit moet een kantelpunt zijn voor het beschermen van grondrechten in de Europese Unie, we moeten ervoor zorgen dat Orbán en andere autocraten en oligarchen in de Unie hier niet langer mee weg komen.”