In de rechtszaak van Urgenda tegen de Nederlandse staat heeft de rechter bepaald dat 25% minder CO2 uitgestoten moet worden. Dat klimaatdoel wordt niet gehaald en de Staat voldoet niet aan het vonnis van de rechter.
Tom van der Lee, Kamerlid GroenLinks: “Urgenda is, terecht, weer naar de rechter gegaan om een dwangsom te eisen. Wij willen die rechtszaak overbodig maken. Omdat steeds meer mensen in de wereld al de ernstige gevolgen van klimaatverandering ervaren is het niet alleen een juridische, maar ook morele plicht nú te handelen. Om Nederlanders te beschermen, duurzame banen te scheppen en een groene economie te bouwen, waarin kolencentrales geen toekomst hebben.”
Sluitend plan
GroenLinks, D66 en PvdA willen dat het kabinet met een sluitend plan komt om het klimaatdoel te halen. Uit een berekening van Urgenda blijkt dat nog dit jaar tot 5 megaton minder CO2 uit moeten stoten om het klimaatdoel te halen.
Er zijn verschillende voorstellen waaruit een keuze gemaakt kan worden om de klimaatdoelen te halen. Achthonderd organisaties, gemeenten, coöperaties, hebben met elkaar een 54-puntenplan gemaakt met oplossingen. Zo kan gedacht worden aan het handhaven van de wetgeving die bedrijven verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen. Die wetgeving is er al sinds 1993, maar is nog een dode letter. Terwijl hierdoor ook de energiekosten van bedrijven omlaag gaan. Deze wetgeving zou ook uitgebreid kunnen worden naar de grote industrie.
Ook kan er voor worden gekozen om het waterpeil in veengebieden te verhogen of versneld intensieve veeteeltbedrijven uit te kopen. Hiermee wordt zowel het stikstofprobleem aangepakt als bijgedragen aan het realiseren van de klimaatdoelen van 2030.
Omslag naar schoon
Naast het Urgendavonnis moet Nederland de doelen van het klimaatakkoord in 2030 halen. In het akkoord staan meer dan 600 afspraken die het kabinet zelf heeft gemaakt om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Ook op die doelen ligt Nederland nu al achter. In Europa heeft Nederland zelfs gepleit voor 55% minder CO2-uitstoot. En er ligt al een nieuwe uitspraak van de rechter, waardoor Shell minder CO2 moet gaan uitstoten.
Om te voorkomen dat het halen van de doelen voor 2030 in gevaar komt, moet dit kabinet de komende maanden aan de slag om onze industrie en energiesector te helpen om de omslag naar schoon te maken. De aanleg van windmolens op zee moet worden versneld. Tegelijkertijd moet de industrie over schone energie kunnen beschikken. Mede daarom moeten we nu starten met het aanleggen van de leidingen voor groene waterstof en andere schone energie.