Zo worden webshops in het voorstel van de Commissie verplicht een automatische koppeling te maken met het Europees register van onveilige producten. Ook moeten webshops meer informatie over hun producten delen met de daarvoor bevoegde autoriteiten. Volgens Van Sparrentak is er echter nog genoeg ruimte voor verbetering in de plannen: “Dat webwinkels vijf dagen de tijd krijgen om te reageren op een melding over een onveilig product is veel te lang. Webwinkels die binnen de dag of sneller een pakje bij je thuis kunnen leveren, moeten ook in staat zijn binnen 24 uur een onveilig product uit de digitale schappen halen.”

Daarnaast vindt GroenLinks het goed dat ook cyberveiligheid wordt meegenomen bij de beoordeling van de veiligheid van een product. Hier hebben de Groenen hard voor gevochten. Van Sparrentak is echter kritisch op de uitwerking hiervan: “Een product wordt alleen gecheckt op veiligheidsstandaarden wanneer het voor het eerst op de markt verschijnt. Maar als er belangrijke wijzigingen komen, door bijvoorbeeld zelflerende kunstmatige intelligentie of een software update, hoeft deze check niet opnieuw. Dat is natuurlijk niet meer van deze tijd.”

Consumentenbescherming is een Europese bevoegdheid en een belangrijke hoeksteen van de interne markt. De Europese Commissie deed al in 2013 een voorstel voor nieuwe regels op vlak van productveiligheid waarover toen geen akkoord bereikt werd. Het Europees Parlement en de EU-landen gaan hierna in onderhandeling over de nieuwe voorstellen.