Wat er de komende dagen, weken of maanden in Oekraïne en Rusland gebeurt is onzeker, maar één ding is wel zeker; dat we om geopolitieke redenen af moeten van deze afhankelijkheid. Maandag werd ook het nieuwste IPCC-rapport gepresenteerd met een duidelijke conclusie: de wereld koerst in rap tempo af op de 1.5 graad temperatuurstijging en dat heeft grote gevolgen. Meer extreem weer, meer droogte, meer hongersnoden en oorlog: een warmere wereld is een onstabiele wereld.
De klimaatcrisis en geopolitieke ontwikkelingen noodzaken ons om snel over te stappen van fossiele energie naar duurzame energie én om heel veel energie te besparen. Hoe meer we op korte termijn besparen, hoe sneller we energieonafhankelijk kunnen zijn.
Gascrisis
Poetin voert een oorlog gefinancierd met de verkoop van olie, kolen en gas. GroenLinks wil dat wij zo snel mogelijk stoppen met fossiele energie uit Rusland. Als er daardoor gastekorten dreigen dan moet het Bescherm en Herstelplan Gas in werking treden. Dat is er, na lang aandringen van GroenLinks, gekomen om te voorkomen dat er meteen naar het Groningergasveld gekeken wordt om meer gas te leveren tijdens een gascrisis. In dit plan zit een maatregelenladder. Hoe nijpender de situatie wordt, hoe meer maatregelen kunnen worden ingezet. De eerste trede van de ladder is bijvoorbeeld het oproepen tot minder gasverbruik, maar in uiterste gevallen kunnen ook gasafnemers worden afgeschakeld. Helaas is dit plan nooit wettelijk verankerd. Dat betekent dat de overheid op dit moment niet de slagkracht heeft om de verregaande maatregelen af te dwingen, zoals het afsluiten van bedrijven van gas. Ook is het plan niet genoeg verfijnd. Er moet nog wel een onderscheid gemaakt worden tussen bijvoorbeeld ziekenhuizen en bedrijven. Maar ook binnen de groep bedrijven zijn er essentiële en minder essentiële bedrijven. De sierteeltsector en de kunstmestsector gebruiken bijvoorbeeld samen ruwweg 4 miljard kuub aan gas, dat is ongeveer 10% van ons jaarlijkse gasverbruik, maar deze twee sectoren zijn minder essentieel voor onze economie dan andere sectoren.