Laura Bromet, GroenLinks-landbouwwoordvoerder: “We doen dit voorstel om de natuur te redden, te voorkomen dat varianten van de vogelgriep mensen besmetten en voor een beter dierenwelzijn voor alle dieren. Deze industrie is voornamelijk gericht op export, maar brengt onze volksgezondheid en die van de dieren in gevaar. Wij willen boeren helpen met het overstappen op een dier- en natuurvriendelijke manier van het houden van pluimvee.”

Joris Thijssen, PvdA-landbouwwoordvoerder: “In de afgelopen decennia zijn de pluimveehouders en de industrie daaromheen schathemeltje rijk geworden. Geld was belangrijker dan dierenwelzijn en de volksgezondheid. Daarom moeten de banken, de veevoerbedrijven en de vleesverwerkende industrie ook meebetalen aan de transitie naar een pluimveehouderij in Nederland die goed is voor mens, natuur en dier.”

Op dit moment zijn er 1765 pluimveehouderijen met meer dan 100 miljoen dieren in Nederland. Veel van deze bedrijven bevinden zich in waterrijke gebieden waar de kans op uitbraken van ziekten groot is. Sinds de uitbraak van de hoog pathogene vogelpest zijn er al ruim 6 miljoen dieren vergast. De waarschuwingen voor nog grotere uitbraken van vogelgriep zijn talrijk. Zo waarschuwde viroloog Ron Fouchier afgelopen week in Trouw.