De Commissie De Winter bepaalde in januari dat slachtoffer van geweld in de jeugdzorg in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming van 5000 euro. In meerdere gevallen zien zij hun vergoeding echter verdwijnen naar schuldeisers.

Eerder overkwam het ook slachtoffers van de kinderopvangtoeslagaffaire die een compensatiebedrag van de staat ontvangen, dat door schuldeisers beslag werd gelegd op hun tegemoetkoming. Toen zijn afspraken gemaakt om slachtoffers te vrijwaren van schuldenclaims van zowel publieke en private schuldeisers. Hetzelfde moet nu gebeuren bij slachtoffers van geweldsmisdrijven in de jeugdzorg, vindt de Tweede Kamer. Ook moet de wet worden aangepast, om in de toekomst alle slachtoffers van overheidshandelen te vrijwaren.

Lisa Westerveld, Tweede Kamerlid GroenLinks: “Het leven van mensen om wie het gaat, ligt in veel gevallen in puin. We kennen inmiddels de schrijnende voorbeelden uit de toeslagenaffaire, maar ook van slachtoffers van geweld in de jeugdzorg. De overheid moet er alles aan doen om deze mensen de kans op een nieuwe start te bieden. De regering moet aan de slag met wetgeving die dit regelt.”