Europarlementariër Bas Eickhout: “Multinationals ontspringen al jaren de belastingdans en zijn bovendien meester in het verdoezelen daarvan. Met deze wet kan iedereen zien hoeveel, of hoe weinig, belasting grote bedrijven betalen in verschillende landen zodat het geschuif met winsten beter kan worden aangepakt.”

GroenLinks drong in 2016 al aan op een wetsvoorstel en wilde verplichte rapportage van belastingafdrachten in alle landen wereldwijd, zonder uitzonderingen. De lidstaten wilden de informatie echter beperken tot EU-landen en landen op de zwarte lijst van belastingparadijzen. In het bereikte compromis moeten bedrijven ook rapporteren over verdachte landen op de zogenaamde ‘grijze lijst’ en wordt mondiale rapportage opnieuw besproken tijdens een herziening van de wet. Ook komt er op aandringen van de lidstaten een clausule in de wet die bedrijven de mogelijkheid biedt de wet gedurende maximaal vijf jaar niet toe te passen, één jaar korter dan wat lidstaten hadden voorgesteld.

Eickhout: “De wet is zeker niet perfect, maar het is een doorbraak dat deze wetgeving er nu is en in de toekomst verder kan worden aangescherpt. Dit maakt het de grote belastingontwijkers weer een stapje moeilijker.”

Het politiek akkoord over de wet moet nog formeel worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad van Ministers. Lidstaten krijgen daarna 18 maanden om de wet te implementeren.