Traditioneel wordt er als het om mobiliteit gaat vooral gekeken naar hoe je snelwegen kunt aanleggen of kunt verbreden om files op te lossen. Maar dat is nooit een echte oplossing. Bij het verbreden van snelwegen worden in feite de files verbreed. Dat zijn oplossingen voor de korte termijn, waarin niet wordt meegenomen welke effecten dit heeft op de leefomgeving, gezondheid en klimaat. De aangenomen motie moet ervoor zorgen dat wanneer er besloten wordt over investeringen in mobiliteit, dus bijvoorbeeld spoorwegen, metrolijnen en snelwegen, heel breed moet worden gekeken naar de effecten op milieu, gezondheid, klimaat, vervoersarmoede en natuur.

Tweede Kamerlid Kauthar Bouchallikht: 'Als we dezelfde vragen blijven stellen, dan blijven we dezelfde keuzes maken. Maar helpen de afwegingen van toen bij de aanpak van vervoersarmoede en klimaatcrisis nu? Worden onze samenleving en natuur daar gezonder en leefbaarder van? Aanvullende vragen die helpen afwegen: zijn de keuzes nu ook goed voor later? Mobiliteit gaat over meer dan de reis van A naar B. Daarom is het zo belangrijk dat het brede welvaartsbegrip wordt meegewogen in beslissingen over grote mobiliteitsprojecten. Blij mee.”

GroenLinks wil dat er wordt ingezet op meer en toegankelijk openbaar vervoer, meer fietsen en meer thuiswerken. Op een bepaald traject extra fietspaden neerleggen is gezonder voor de mensen die daar wonen, dan het aanleggen van een snelweg. Goede busverbindingen naar stations zorgen ervoor dat meer mensen met de trein gaan. Mobiliteit gaat over verbinden en moet toegankelijk zijn voor iedereen.