Een belangrijke stap in onze strijd voor betere jeugdzorg! Gisteravond schaarde een meerderheid van de Eerste Kamer zich achter het voorstel van GroenLinks Eerste Kamerlid Paul Rosenmöller om de voorgenomen bezuinigingen op de jeugdzorg uit het regeerakkoord terug te draaien. De motie werd door oppositiepartijen van links tot rechts gesteund. Het kabinet wil 500 miljoen euro bezuinigen op de jeugdzorg en dat heeft grote invloed op kinderen in de jeugdzorg, hun ouders en zorgverleners. In het debat liet premier Rutte weten de bezuinigingen nog niet van tafel te willen halen, maar wat GroenLinks betreft is deze motie een duidelijk signaal aan het kabinet: De bezuinigingsplannen op jeugdzorg komen niet door de Eerste Kamer heen.

De afgelopen jaren heeft GroenLinks talloze keren aan de bel getrokken over de problemen in de jeugdzorg, maar het kabinet bleek doof. Ook noodkreten van kinderrechtenorganisaties, hulpverleners, ouders en kinderen en zelfs de inspectie werden stelselmatig genegeerd. En nu eindelijk aan het einde van de vorige regeringsperiode is afgesproken om niet alleen te investeren, maar ook de hoognodige verbeteringen in te voeren trekken dezelfde vier partijen in het nieuwe kabinet een streep door de plannen. Gemeenten reageerden terecht woest op de plannen in het regeerakkoord en weigeren met de nieuwe staatssecretaris te overleggen tot de bezuiniging van tafel is. Ook de FNV heeft een staking van jeugdzorgmedewerkers aangekondigd op 15 maart.

Aanstaande dinsdag wordt gestemd over de motie. Met een meerderheid van de Eerste Kamer als mede-ondertekenaar zal deze aangenomen worden. Daarna is het aan het kabinet om de motie uit te voeren. Of en hoe ze dat gaan doen houdt GroenLinks nauwlettend in de gaten.