Jesse Klaver: “Terwijl de winsten van bedrijven torenhoog zijn, hebben honderdduizenden gezinnen moeite om rond te komen. De aandeelhouders zijn de lachende winnaars, werknemers blijven achter met een lege portemonnee. Winst moet juist terechtkomen bij de mensen die daar dag in dag uit keihard voor werken.”

GroenLinks wil dat bedrijven verplicht worden om eenzelfde bedrag dat wordt uitgekeerd aan dividend of wordt gebruikt voor de inkoop van eigen aandelen, wordt uitgekeerd aan werknemers. Werkend Nederland krijgt steeds minder van het nationaal inkomen. Het CBS constateert dat het aandeel inkomen voor werknemers (de arbeidsinkomenquote) historisch laag is (CBS, 2022). Het CPB voorspelt bovendien voor volgend jaar een verdere daling (CPB, Macro Economische Verkenning 2023). Bedrijven en aandeelhouders profiteren daarvan, want die krijgen juist een steeds groter deel. Met het voorstel wil GroenLinks deze trend keren en winsten weer terug laten vloeien naar de hele samenleving in plaats van naar een handjevol aandeelhouders en CEO’s.

Zo keert PostNL naar verwachting 76,5 miljoen euro dividend uit aan haar aandeelhouders over 2022. Als de helft hiervan naar werknemers zou gaan zou dat ruim €1000 per werknemer zijn.

Klaver: “Het is aantoonbare onzin dat winsten van bedrijven vanzelf doorstromen naar de samenleving. Het is de mythe van trickle down economics die de VVD graag gebruikt, maar allang ontkracht is. Als je echt wil dat winsten terechtkomen bij werknemers, regel dat dan gewoon in de wet.”