GroenLinks wil de energievoorziening van Europa vergroenen om energieonafhankelijk te worden. Duurzame energie kunnen we namelijk zonder problemen op ons eigen continent opwekken met zonnepanelen, windturbines, waterkrachtcentrales en aardwarmte. Daarbij is Europese samenwerking cruciaal zodat we optimaal kunnen profiteren van Spaanse zon en Hollandse wind.

Import

Alle landen van de Europese Unie betalen samen per dag één miljard euro aan olie, kolen en gas uit andere landen: in 1990 importeerden we 62 procent van onze energie, in 2008 al 75 procent. GroenLinks wil deze euro’s liever in Europa houden, om te besteden aan zaken als meer werk, betere zorg en schone energie.

Energiebesparing

Hoe sterker we inzetten op energiebesparing, hoe sneller Nederland en de Europese Unie onafhankelijk zijn van olie en gas uit landen als Rusland en Saoedi-Arabië. We verbruiken minder fossiele brandstoffen, en gaan tegelijkertijd steeds meer schone energie opwekken. Tussen 2030 en 2040 hebben we geen kolen en olie meer nodig voor onze elektriciteitsvoorziening. En in 2040 kunnen we de laatste kerncentrale uitzetten. Uranium komt immers ook van buiten de Europese Unie, terwijl het afval tot 100.000 jaar gevaar oplevert voor het Europese milieu en Europeanen.

Oranje tulpenvelden met windmolens op de achtergrond.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste politieke nieuws in je inbox.

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.