GroenLinks wil de energievoorziening van Europa vergroenen om energieonafhankelijk te worden. Duurzame energie kunnen we namelijk zonder problemen op ons eigen continent opwekken met zonnepanelen, windturbines, waterkrachtcentrales en aardwarmte. Daarbij is Europese samenwerking cruciaal zodat we optimaal kunnen profiteren van Spaanse zon en Hollandse wind.

Import

Alle landen van de Europese Unie betalen samen per dag één miljard euro aan olie, kolen en gas uit andere landen: in 1990 importeerden we 62 procent van onze energie, in 2008 al 75 procent. GroenLinks wil deze euro’s liever in Europa houden, om te besteden aan zaken als meer werk, betere zorg en schone energie.

Energiebesparing

Door flink in te zetten op energiebesparing, kan de Europese Unie in 2035 de gaskraan uit Rusland definitief dichtdraaien. Uit ons plan voor de Groene EnergieUnie blijkt dat dit een haalbare doelstelling is. Tussen 2030 en 2040 hebben we ook geen kolen en olie meer nodig voor onze elektriciteitsvoorziening. En in 2040 kunnen we de laatste kerncentrale uitzetten. Uranium komt immers ook van buiten de Europese Unie, terwijl het afval tot 100.000 jaar gevaar oplevert voor het Europese milieu en Europeanen.