LGBTIQ+ rechten

GroenLinks pakt discriminatie op basis van seksuele voorkeur aan, zowel in Nederland als in Europa. Rechten voor LHBTI-ers zijn nog onvoldoende geregeld. Daarnaast moeten we werk maken van homo-acceptatie. GroenLinks vindt dat alle beloften uit het Regenboogakkoord van 2017 zo snel mogelijk moeten worden ingelost. Zo moet het meerouderschap veel beter wettelijk worden geregeld en willen we onnodige geslachtsregistratie zo veel mogelijk afschaffen.

Voorlichting op scholen

De positie van homoseksuele leraren en leerlingen op scholen is soms niet goed geregeld.  De wettelijk verplichte voorlichting over homoseksualiteit schiet er bovendien veel te vaak bij in. GroenLinks wil dat deze verplichting op alle scholen wordt nageleefd en dat ook mbo-scholen verplicht worden om voorlichting te geven over homoseksualiteit. Scholen, maar ook bedrijven en de overheid moeten allemaal zorgen dat discriminatie van homo’s wordt voorkomen. Geweld tegen homo’s is uiteraard totaal onacceptabel.

GroenLinks-boot bij de Canal Parade, Amsterdam
GroenLinks-boot bij de Canal Parade, Amsterdam

Hatecrimes

Geweld tegen mensen vanwege hun afkomst, religie of seksuele voorkeur wordt niet getolereerd. GroenLinks wil een hogere strafmaat voor discriminerend geweld, bedreigingen en intimidatie. Alle politieregio’s gaan geweld tegen homo’s, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en intersekse-personen registreren.

In Europa

Europa moet zich meer inzetten voor de aanpak van homodiscriminatie, zowel binnen als buiten de Europese Unie. Alle Europese landen moeten een homohuwelijk erkennen en dezelfde rechten toekennen als een ander huwelijk. Het is onacceptabel dat in Hongarije gay prides afgelast worden wegens obsceniteit. Landen die hun homorechten niet op orde hebben, mogen van GroenLinks geen stap vooruit zetten richting toetreding tot de EU.