LGBTIQ+ rechten

GroenLinks pakt discriminatie op basis van seksuele voorkeur aan, zowel in Nederland als in Europa. Het is onacceptabel dat in Rusland ‘propaganda voor homo’s’ verboden is. Of dat in Hongarije gay prides afgelast worden wegens obsceniteit. Ook in Nederland zijn nog niet alle rechten goed geregeld. Zo wil GroenLinks dat lesbische moeders dezelfde rechten krijgen als een heterostel. ‘Meemoeders’ moeten als ouder het kind van hun partner kunnen erkennen.

Voorlichting op scholen

Ook de positie van homoseksuele leraren en leerlingen op scholen is soms niet goed geregeld en voorlichting over homoseksualiteit schiet er veel te vaak bij in. Voorlichting op scholen over homoseksualiteit is wettelijk verplicht. GroenLinks wil dat deze verplichting wordt nageleefd. Scholen, maar ook bedrijven en de overheid moeten allemaal zorgen dat discriminatie van homo’s voorkomen wordt. Geweld tegen homo’s is uiteraard totaal onacceptabel.
 

GroenLinks-boot bij de Canal Parade, Amsterdam 2012
GroenLinks-boot bij de Canal Parade, Amsterdam 2012

Hatecrimes

Geweld tegen mensen vanwege hun afkomst, religie of seksuele voorkeur wordt niet getolereerd. Er komt een hogere strafmaat voor discriminerend geweld, bedreigingen en intimidatie. Alle politieregio’s gaan geweld tegen homo’s, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en intersekse-personen registreren. Naast antisemitisme wordt ook moslimdiscriminatie apart geregistreerd.

In Europa

Europa moet zich meer inzetten voor de aanpak van homodiscriminatie, zowel binnen als buiten de Europese Unie. Alle Europese landen moeten een homohuwelijk erkennen en dezelfde rechten toekennen als een ander huwelijk. Landen die hun homorechten niet op orde hebben, mogen van GroenLinks geen stap vooruit zetten richting toetreding tot de EU.