Werkgelegenheid

GroenLinks kiest voor meer, eerlijk en zeker werk.

GroenLinks zorgt voor meer werk door te investeren in de banen van de toekomst, zoals bij projecten voor schone energie en het goedkoper te maken om mensen in dienst te nemen voor werkgevers.

Meer banen

Door de economische crisis zijn honderdduizenden mensen werkloos geworden. Deze mensen willen dolgraag meedoen. Maar, hoewel de economie weer aantrekt staan nog te veel mensen aan de kant. GroenLinks wil het voor werkgevers veel goedkoper maken om mensen in dienst te nemen.

Nu betaalt een werkgever relatief meer belasting voor een laagbetaalde en tijdelijke werknemer dan voor een hoogbetaalde en vaste kracht.. Dat moet andersom: zo zorgen we voor meer vast werk voor mensen die nu aan de kant staan. Omdat we de belastingen voor werknemers verlagen, gaat het salaris dat zij op hun rekening krijgen omhoog.

Minder vervuiling

Wat we wel willen maken we goedkoper en wat we niet willen maken we duurder: we verhogen de belasting op vervuiling en verlagen de belasting op werk. Daardoor wordt het voordeliger voor bedrijven om mensen in dienst te houden en schoner te gaan produceren, ook als het economisch even tegen zit.