Wij willen:

  • Een startkapitaal van 10.000 euro;
  • Het leenstelsel afschaffen en de 'leenstelselgeneratie' compenseren;
  • Een studiebeurs (ook wel basisbeurs) van maximaal 400 euro per maand;
  • Huurtoeslag en lagere zorgkosten voor studenten.

Investeren in de toekomst

Om belangrijke problemen zoals bijvoorbeeld de klimaatcrisis en de economische crisis op te lossen hebben we goed opgeleide mensen nodig. Daarom is het belangrijk dat we een systeem hebben dat alle jongeren stimuleert om te investeren in hun toekomst.

Iedereen heeft recht op een eerlijke start in het leven. Het leenstelsel zorgt ervoor dat studenten meer stress ervaren. Ook hebben meer studenten een burn-out en voelen ze de druk om zo snel mogelijk te afstuderen. Hierdoor krijgen studenten onvoldoende de kans om zichzelf te ontwikkelen.

In 2015 is het leenstelsel ingesteld. Het leenstelsel werkt niet zoals we gehoopt hadden. Het was bedacht om het onderwijs te verbeteren en eerlijker te maken. Maar in de werkelijkheid heeft dit anders uitgepakt. Het leenstelsel veroorzaakt veel financiële stress, jongeren zijn minder snel (door) gaan studeren en de gemiddelde studieschuld ging enorm omhoog.

Een startkapitaal van 10.000 euro

Iedereen heeft recht op een goede opleiding. Wij willen dat alle jongeren de kans krijgen om te investeren in hun toekomst. Iedere jongere krijgt op hun achttiende 10.000 euro. De eerste vijf jaar kan dit startkapitaal worden gebruikt voor lesgeld, collegegeld of studiekosten. En op 23-jarige leeftijd wordt het startkapitaal vrij beschikbaar. Bijvoorbeeld om een bedrijfje te starten.

Het leenstelsel vervangen voor een nieuwe studiebeurs

Het leenstelsel vervangen we door een nieuwe studiebeurs van maximaal €400,- per maand, afhankelijk van het inkomen van de ouders. We compenseren de ‘leenstelselgeneratie’ door het startkapitaal met terugwerkende kracht aan deze groep studenten beschikbaar te stellen.

Huurtoeslag voor jongeren die op kamers wonen

Om de lasten te verlichten willen wij huurtoeslag ook beschikbaar maken voor jongeren die op kamers wonen. Ook verlagen we de kosten van een zorgverzekering naar 10 euro per maand en schaffen we het eigen risico af voor studenten en mensen met een laag of middeninkomen.