Investeer in zorgverleners I: met een opslag
Terwijl verpleegkundigen en verzorgenden soms maar net kunnen rondkomen en onder enorme werkdruk gebukt gaan, zijn zorgverzekeraars alleen maar rijker geworden. Terwijl zij in 2019 al 9,4 miljard euro op de bank hadden staan, was dat begin dit jaar ruim 11,6 miljard euro, blijkt uit onderzoek van GroenLinks.
Natuurlijk hebben zorgverzekeraars reserves nodig. Ze mogen absoluut niet failliet gaan, want dan hebben we nog een enorm probleem in de zorg. Maar 11,6 miljard is wel heel erg veel. Het is zelfs 3,9 miljard meer dan volgens Europese regels is vereist.
Deze 3,9 miljard euro hebben verzekeraars te veel gespaard. Dat is opgebracht uit premiegelden, die wij met z’n allen hebben betaald.
De Nederlandse Bank heeft eerder aangegeven dat dit geld aangewend mag worden ter bestrijding van de crisis. Dat is wat GroenLinks wil: het geld investeren in de zorgverleners.
Ten eerste door al het zorgpersoneel dat zich in deze crisis weer uit de naad moet werken een belastingvrije coronatoeslag te betalen. Net als de onregelmatigheidtoeslag voor diensten in de avonden en nachten krijgen medewerkers in de zorg een toeslag bovenop hun loon tijdens coronagolven. Zij moeten nu ook gewoon harder werken, dus een tijdelijke toeslag is niet meer dan terecht.
Investeer in zorgverleners II: met een terugkeerbonus
Daarnaast kan het geld worden gebruikt om verpleegkundigen en anderen met een zorgopleiding te stimuleren terug te keren naar de zorg met een back-in-business bonus. Zo’n 10% van de nieuwe zorgmedewerkers verlaat de zorgsector binnen twee jaar. En naar schatting werken nu 25.000 verpleegkundigen met een big-registratie niet in de zorg. Een bonus kan hen net een zetje geven.
Investeer in zorgverleners III: ontzorg zorgverleners
Geld alleen is niet genoeg als we tijdens deze acute crisis extra personeel willen. Zorgverleners moeten hun werk kunnen doen, zonder dat ze zich ergens zorgen over hoeven te maken. Daarom moeten we een stapje extra zetten. Garandeer dat hun kinderen (gratis) naar de kinderdagopvang en naar school kunnen gaan. Regel een fysiotherapeut om de pijnlijke spieren los te masseren. Geef een gratis sportabonnement. Zorg ervoor dat er een was- of boodschappenservice is. En regel een leuk vakantiehuisje, zodat ze met hun vrije dagen ook echt even eruit kunnen.
Maar vooral, vraag aan de medewerkers zelf wat ze nodig hebben om hun werk te kunnen doen. En regel dat.
Voorbij de laatste golf: blijf investeren in zorgverleners
Als er meer personeel instroomt door de enorme investering die zorgverzekeraars kunnen doen, dan willen we dat personeel wel behouden. Dat begint bij een passend salaris. Zolang er nog zorgverleners zijn die niet rond kunnen komen van hun salaris betalen we nog te weinig. Naast loon is zeggenschap een super belangrijk thema. Zorgverleners weten zelf het best hoe je goede zorg verleent. Daar zijn ze namelijk voor opgeleid. Maar toch worden ze nog te vaak genegeerd door bestuurders en leidinggevenden. Laat hun dus meebeslissen over de manier waarop zorg wordt verleend in de organisatie. En tot slot moeten de secundaire arbeidsvoorwaarden op orde zijn. Zorg voor goede scholings- en ontwikkelingsmogelijkheden, regel die sportabonnementen en vergoed fysiotherapie en maak kinderopvang gratis.
Naar echte samenwerking
Maar naast goede arbeidsvoorwaarden moet het werk ook leuk zijn. En het werk is leuk als je mag samenwerken om de beste zorg te leveren. Als je niet 40% van je tijd kwijt bent aan administratie om te verantwoorden aan de zorgverzekeraar wat je heb gedaan, zoals nu het geval is.
Met ons huidige stelstel van marktwerking en zorgverzekeraars maken we het zorgverleners moeilijker dan nodig. Daarom wil GroenLinks private zorgverzekeraars omvormen tot publieke zorgfondsen. Zorgfondsen die niet sturen op concurrentie en kostenefficiëntie, maar op samenwerking en beschikbaarheid. Een hernieuwd systeem dat zorgverleners weer vertrouwd en zorgt dat ze geen eindeloze administratie bij te houden. Dit zorgfonds moet dan ook verantwoordelijk worden voor de capaciteit. Zodat er genoeg zorgverleners zijn in tijden van crisis.