Miljoenen Oekraïners zijn op de vlucht geslagen en hebben veilige opvang nodig. GroenLinks maakt zich niet alleen hard voor meer ondersteuning voor de opvang van deze mensen in de regio, maar ook voor ruimhartige opvang hier in Nederland.
Intussen beginnen ook veel Nederlanders de effecten van de oorlog steeds meer te voelen. De energieprijzen schieten omhoog en boodschappen worden steeds duurder. GroenLinks wil mensen met lagere inkomens meer ondersteuning bieden, zodat zij financieel niet kopje onder gaan.
Deze oorlog legt pijnlijk bloot hoe afhankelijk we zijn van Russische fossiele energie. Het is daarom belangrijker dan ooit om nu af te schalen van olie en gas door in te zetten op energiebesparing en verduurzaming.
Hartverwarmend, maar niet voldoende
Al 3,7 miljoen mensen zijn gedwongen op de vlucht geslagen en Unicef constateert dat één op de twee Oekraïense kinderen ontheemd is geraakt, een ongekend hoog aantal. Er vindt een onwaarschijnlijke humanitaire crisis plaats aan de grenzen van Oekraïne. Intussen worden er in Nederland al 8500 Oekraïners warm verwelkomd met onderdak, ingezamelde spullen en donaties. Giro 555 heeft al meer 150 miljoen euro opgehaald.
Hoe hartverwarmend deze initiatieven ook zijn, het is helaas niet voldoende. Het COA trok deze week nog aan de alarmbel omdat er voor reguliere vluchtelingen amper nog plekken te vinden zijn, nu de instroom van Oekraïense vluchteling steeds groter wordt. De energieprijzen stijgen de pan uit en het wordt voor veel huishoudens steeds moeilijker om de rekeningen te betalen.
De inzet van GroenLinks
GroenLinks zet zich op verschillende manieren in om de klappen van de oorlog in Oekraïne zo goed mogelijk op te vangen:
- GroenLinks wil meer ondersteuning van landen die vluchtelingen in de regio opvangen en ook proactief meer vluchtelingen hierheen halen. Het kabinet heeft nu een te afwachtende houding. Er is meer actie nodig zoals de 500 vluchtelingen die op korte termijn uit Moldavië worden opgehaald. GroenLinks denkt dat nog meer nodig is, met extra oog voor kwetsbare groepen zoals LHBTI-ers.
- Ruime opvang in Nederland. Er is in grote steden veel bereidheid om te helpen met de opvang van vluchtelingen. Er wordt in de plannen van het kabinet nu rekening gehouden met 25.000 vluchtelingen, maar het ziet er naar uit dat dit er meer zullen worden. GroenLinks wil dat vluchtelingen een tijdelijke verblijfsvergunning ontvangen zodat zij op alle voorzieningen recht hebben, dit is mogelijk dankzij de Europese Noodwetgeving. Meer informatie hierover lees je hier.
- De (economische) sancties aanscherpen, zeker als het gaat om fossiele brandstoffen. GroenLinks verzoekt het kabinet om zich in te zetten voor een snelle olieboycot. Uiteraard zijn er, met name Oost-Europese, lidstaten voor wie dit moeilijk of niet mogelijk is. Daarom moet het kabinet ruimte creëren binnen de Unie voor een kopgroep lidstaten die wel al in staat zijn om deze stappen te zetten.
- We moeten nú afschakelen van olie en gas. Sinds het uitbreken van de oorlog is er al meer dan 15 miljard euro naar Rusland gevloeid voor olie, gas en kolen. Energiebesparing heeft daarom nu de allereerste prioriteit. Daarnaast moeten we kiezen voor een enorme versnelling van het opwekken van duurzame energie. Dit is de beste manier om Poetin te ondermijnen. Lees hier verder over de plannen van GroenLinks over het onderdrukken van de fossiele reflex.
- Tot slot moeten we de klappen opvangen in Nederland voor de mensen die het zwaarste getroffen worden door de stijgende energieprijzen, hogere woonkosten en boodschappen. GroenLinks vindt dat er veel meer moet worden gedaan om juist mensen met lage - en middeninkomens te steunen. De eenmalige energietoelage van 800,- euro of verlaging voor de brandstofaccijns is daarvoor niet toereikend. Lees hier hoe GroenLinks mensen met lage inkomens financieel wil ondersteunen.