Reiskostenvergoeding

GroenLinks wil dat de overheid stimuleert dat mensen met het openbaar vervoer naar hun werk gaan in plaats van met de auto. Daarom wil GroenLinks dat de reiskostenvergoeding wordt belast als de werknemer ervoor kiest met de auto te reizen. Wie kiest voor het openbaar vervoer, heeft recht op een belastingvrije reiskostenvergoeding.

Iedereen in Nederland is gebaat bij minder autoverkeer: zowel mensen die dagelijks in de file staan, als kinderen die opgroeien langs drukke wegen en daar ongezonde lucht inademen. Nergens zijn er zoveel forenzen als in Nederland. De woon-werkafstanden zijn de laatste twintig jaar meer dan 40% gestegen. Dit is een verspilling van geld, energie en tijd en het is het nog slecht voor het milieu ook.

Het belasten van de reiskostenvergoeding voor het autoverkeer zorgt voor 10 tot 15% minder files, volgens berekeningen van het Centraal Planbureau. Mensen gaan dan vaker met de trein in plaats met van de auto en werken vaker thuis. Zo wordt de luchtkwaliteit beter in onze steden en dorpen, staan we minder lang vast in files en besparen we miljarden op de aanleg van nieuwe wegen. Dat is een win-win-win-situatie.