Turkije

De Europese Unie moet zich aan haar belofte houden: Turkije mag lid worden als het aan de toetredingsvoorwaarden voldoet. Maar ook Turkije moet zijn belofte gestand doen: de regering moet weer gaan werken aan verbetering van de mensenrechten en de rechten van minderheden. Helaas gaat het met de persvrijheid en het democratisch bestuur in Turkije bergafwaarts. 

Mensenrechten en persvrijheid

Europa moet de Turkse regering nadrukkelijker aanspreken op de naleving van de mensenrechten en de onafhankelijkheid van de rechtspraak. GroenLinks vindt het schandalig dat zoveel burgers het slachtoffer worden van anti-terreuracties en dat journalisten vanwege hun werk in de cel belanden. Turkije heeft Europese normen op het gebied van vrijheid van meningsuiting, persvrijheid, corruptiebestrijding en non-discriminatie onderschreven. Daar moet het zich ook aan houden. Met het huidige repressieve beleid van president Erdogan raakt toetreding steeds verder uit het zicht. Een land waarvan de regering Twitter en YouTube probeert te verbieden, kan geen EU-lid worden.

Ondanks deze repressie moet Nederland (net als de EU) wel een bijdrage leveren aan de opvang van vluchtelingen in Turkije. Door de oorlog in Syrië kent Turkije de grootste vluchtelingenpopulatie ter wereld. We vragen Turkije om deze vluchtelingen goed op te vangen, maar moeten dan ook Turkije hierin steunen en kwetsbare vluchtelingen een legale route naar Europa bieden.