Dit zijn geen normale tijden. Het coronavirus houdt onze samenleving al anderhalf jaar in haar greep en helaas zijn we nog niet van het virus af. De delta-variant van het virus is hardnekkig en geeft nog meer onzekerheid en zorgen. Dat heeft enorme impact op onze samenleving. Op de zorg, onze publieke sector, ons welzijn en op de economie.
De coronastrategie schiet tekort. Het kabinet is steeds te laat met ingrijpen en handelen. Het kabinet beroept zich op de eigen verantwoordelijkheid van burgers, terwijl een duidelijke visie ontbreekt. Er wordt onvoldoende vooruitgekeken. Het versoepelen van de maatregelen in oktober 2021 was te snel en teveel tegelijkertijd. Tegen het advies van OMT in. Tegelijkertijd werd de testinfrastructuur voor de GGD’en en Testen voor Toegang afgeschaald, de steunpakketten afgebouwd en het coronatoegangsbewijs geïntroduceerd. Niet wetende welk effect dit zou hebben op de besmettingen of de druk op de zorg. Dit ad-hoc beleid van het kabinet zorgt ervoor dat het vertrouwen in de politiek afneemt en het draagvlak voor nieuwe maatregelen steeds verder slinkt. Terwijl het zo belangrijk is dat we samen corona bestrijden. Corona zal blijven, dus we moeten voorlopig leren leven met het virus. Maar wel op een manier zodat de zorg het aankan.
Het merendeel van de Nederlanders is het afgelopen jaar gevaccineerd (88,3%). De vaccins zijn erg effectief als het gaat om het tegengaan van ziekenhuisopnames. Maar we leren nu ook dat het effect van de vaccins terugvalt en dat ook gevaccineerde mensen anderen kunnen besmetten. In combinatie met het versneld loslaten van de 1,5 meter en andere basismaatregelen heeft dit als direct gevolg dat het aantal besmettingen sterk toeneemt. Daarom is het belangrijk dat het kabinet zo snel mogelijk de zorg opschaalt en haast maakt met de boosterprikken.
De coronacrisis laat de effecten zien van neoliberaal beleid. Door marktwerking is de overheid de controle op de zorg kwijtgeraakt, is de zorgcapaciteit op de intensive care ondermaats en is de GGD uitgekleed. Dankzij de tomeloze inzet van onze zorgverleners worden nog steeds heel veel patiënten geholpen. Alleen al daarom verdienen zij meer dan applaus.